top of page

Grote Lampion voor Ank Ten Bosch

Bijgewerkt op: 26 dec. 2022

Ank is mijn moeder, zij werd in 1920 in Dordrecht geboren en stierf in 2017 (Warnsveld). Een knappe en intelligente vrouw, opvallend klein van stuk en met een mooie bos koperkleurig haar. Dichter Jan Eikelboom noemde haar 'de kleinste reus van Dordrecht'. Ank met haar 1 meter 55 kon haar bekje prima roeren, kwam op voor vrouwenrechten, had een goed luisterend oor en een groot, rood hart. Ze heeft altijd PvdA gestemd en was nauw betrokken bij Vrouwenhuis 'Brood & Rozen'. Ze kon slecht tegen onrecht en schreef jarenlang voor 'Amnesty International'. En omdat Ank voor veel mensen een lichtend voorbeeld was, hebben we haar gekoppeld aan de grote lampion: symbool voor veiligheid, troost en bescherming.

Wij groeiden op in de Hoge Nieuwstraat. Een straat die ik nog altijd mooi vind, met aan de ene kant zicht op de Grote Kerk en aan de andere kant het water van de grote rivieren. Op de kades rook het naar touw, ankers en water. Onze niet erg brede straat was voor vrachtverkeer en auto's bij wijze van spel nummerborden te noteren. Tot mijn moeder in actie kwam. In 1970 organiseerde zij -met andere boze moeders uit de straat- een 'sit down'. Ook de toenmalige 'Kabouters' kwamen helpen. De actie had succes: de Hoge Nieuwstraat werd de eerste speelstraat van Nederland en is dat nog steeds.


uit het AD: '(....) De acties kwamen in 1970 van een paar brave huismoeders uit de Hoge Nieuwstraat in Dordrecht. Zij hadden al een paar jaar eerder aan de gemeente gevraagd een deel van de Hoge Nieuwstraat af te sluiten om ruimte te maken voor spelende kinderen, maar hadden daar niets op gehoord. Op 5 juni 1970 waren ze het helemaal zat en sloten de opstandige vrouwen op eigen houtje een stuk van hun Hoge Nieuwstraat af.

Deze krant, toen nog alleen De Dordtenaar genoemd, was stomverbaasd over de actie van een paar bewoonsters van de Hoge Nieuwstraat. ‘Noch de gemeente noch de politie had de hand in deze wegafsluiting. Wel een aantal zeer strijdlustige moeders, dat dit brok van de Hoge Nieuwstraat heeft uitgeroepen tot speelruimte voor de jeugd.’



bottom of page