top of page

Ada d'Hamecourt - kamperfoelie


Ada d'Hamecourt overleed op 2 augustus 2023 en is postuum Dochter van Dochter geworden. Tot ieders verbazing was zij dat nog niet, deze veelzijdige culturele duizendpoot die altijd overal bij was samen met haar onafscheidelijke Ton Delemarre. Oud-politicus Mary Ruisch noemde hen 'De siamese tweeling'. Marleen en ik koppelden haar aan kamperfoelie; veelzijdige, veelkleurige klimmer die aan een klein stukje grond onder haar wortelvoeten genoeg heeft. Met liefst iets naast zich om zich aan op te trekken en dan hopla de hoogte in: lucht & licht, groeien & bloeien.


Gevonden symbolische betekenis van kamperfoelie zijn deze woorden: 'Betrouwbaarheid, toewijding, verbondenheid of duurzaamheid in de liefde. Bij die betekenis hoort ook ‘psychische kracht’. Het past zo goed bij Ada. Zij verbond mensen en steden; Dordrecht aan het Bulgaarse Varna. Op haar afscheid roemden haar kinderen haar toewijding aan hen. Met haar broer die in Frankrijk woont, belde ze dagelijks om samen de dag door te nemen, hoe bewonderenswaardig.


Kamperfoelie wordt ook wel geitenblad genoemd. Zo heet hij in de meeste talen; bijvoorbeeld ‘Geißblatt’ in het Duits en ‘caprifoglio’ in het Italiaans. Van die Italiaanse naam is de naam ‘kamperfoelie’ afgeleid. De kamperfoelie heeft een sterke, zoete geur. Of Ada iets met geur of geitjes had, geen idee, maar ik zou haast geloven van wel.


De wilde kamperfoelie in de TussenTijdTuin is geplant bij het waterpunt en komt van het biologische bedrijf Sprinklr, aanrader!


Comments


bottom of page